nedelja, maj 19, 2024
Vesti za roditelje

Недеља сећања и заједништва у школама ( од 7. до 10. маја)

Раднa групa за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду, која је формирана Одлуком Владе Републике Србије, предложила је на четвртој седници да све школе у Србији организују Недељу сећања и заједништва у периоду од 7. до 10. маја 2024. године.

У складу са тим Министарство просвете позвало је све основне и средње школе у Србији да организују Недељу сећања и заједништва чији је циљ одавање поштовања жртвама, подршка њиховим породицама, пријатељима и широј заједници.

Предвиђено је да школе током тог периода реализују различите активности које су усмерене на неговање културе сећања, развој и промоцију хуманости, емпатије, толеранције, поштовања и дијалога.

Како се наводи у допису, у Недељи сећања и заједништва у школама се могу афирмисати већ постојеће активности или организовати нове у којима ученици могу да изразе своја размишљања и емоције о темама сећања и заједништва кроз слике, песме, есеје и драмске представе.

Предлаже се организација хуманитарних и волонтерских активности. Сакупљена средства у оквиру хуманитарних активности могу се определити најугроженијим особама у локалној средини или домаћинствима и установама у којима живе старији суграђани.  Школа може да организује и еколошке акције, попут озелењавања површина,  ђачке баште, заједничко сређивање школског дворишта, паркова и других зелених површина и друго.

Жеља је да све ове активности буду део трајне меморијализације, оплемењивања нашег друштва као и будућих меморијалних центара.

Недеља сећања и заједништва ће од наредне школске године бити део школског календара.

Поштовани родитељи, на сајту Министарства просвете постоје два приручника за родитеље са којима вас молимо да се упознате.

  1. Одрастање у демократској породици – приручник за родитеље са одељцима о узрасту 6-10 и 11-14 година

https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-growing-up-democratic-family-SRP.pdf

2. Живот у демократској породици – приручник за родитеље адолсцената 15 – 19 година

https://prosveta.gov.rs/wp-content/uploads/2022/05/HF27-living-democratic-family-SRP.pdf

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *