utorak, jun 25, 2024

Пројекат ,,Детективи здравог живота,,

Правилна исхрана деце је предуслов дечијег здравља. За разлику од одраслих, деца расту и интензивно се развијају физички, интелектуално и психички, па се уз основне потребе за енергијом, исхраном мора осигурати и довољно за раст и развој. Насупрот томе нездрава исхрана, количином или квалитетом може имати негативне последице на испуњење генетског потенцијала за раст, ментални развој и кашњење у пубертетском развоју.

Имајући све наведено у виду ученици 4.разреда у ИО Дивци, су заједно са својом учитељицом Јадранком урадили пројекат на тему „Детективи здравог живота“. Кроз неколико часова ученици су се показали као прави детективи и истраживали су о значају здраве и правилне исхране за раст и развој.

Учећи на часовима о важности здраве исхране, о садржају реклама и декларацијама  одабраних производа које ученици уобичајено користе (чипс, чоколада, газирано пиће и слично), ученици су имали задатак да изаберу један производ и да направе рекламу за тај производ, а затим да на часу разговарају о датом производу.

Затим су на следећем часу имали задатак да истраже састав производа који су изабрали и упореде са листом – Скривени шећери, и процене колико шећера има у производима. Након тога ученици су заједно са својом учитељицом на креативан начин направили јеловник здраве исхране од разноврсног воћа (воћни сто). На самом крају образлагали су своје одлуке и закључили да је поред здраве исхране важна физичка активност, као и боравак на свежем ваздуху (што ми у ИО Дивци можемо да будемо срећни јер удишемо чист ваздух и када имамо могућност часове појединих предмета изводимо у природи).