nedelja, maj 19, 2024
Вести

Обележавање Међународног дана музеја на радионици Обогаћеног једносменског рада (Богатство личности)

Међународни дан музеја

18. мај

Ученици који учествују у реализацији радионице Обогаћеног једносменског рада Богатсво личности, као и до сада, решили су да обележе и овај значајан дан и да на на тај начин подигну свест о очувању старе културне баштине. Разговарало се о музејима широм света, изложбама, циљу обележавања овог дана… Ученици су после дискусије од прикупљеног материјала израдили пано као продукт свог рада.

Међународни дан музеја обележава се 18. маја у свету као дан музеја. Овај дан се организује од 1977. године, а од 1992. сваке године има одређену тему.

Међународни савет музеја сваке године 18. маја организује Међународни дан музеја. Тај дан се организује од 1977. године и представља посебан дан за међународну музејску заједницу. На овај дан музеји планирају различите креативне догађаје и активности везаних за тему Међународног дана музеја која је сваке године другачија. Тог дана се посебно скреће пажња јавности и истиче важна улога музеја као институција које служе друштву и његовом развоју.

Циљ Међународног дана музеја је да подигне свест о томе да су музеји важно средство културне размене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу народима. Догађања се организују око 18. маја и могу трајати један или више дана (највише до 7 дана). Током времена се све више институција културе придружује обележавању Међународног дана музеја. Године 2019. учествовало је више од 55.000 музеја из око 150 земаља у свету. Од 1992. године се обележава специфично и сваке године има неку глобалну тему које се сви придржавају. Музеји организују изложбе и промотивне кампање. Поводом тог дана музеји нуде слободан улаз као и продужено радно време.

Основна идеја Међународног дана музеја је да истакне важност музеја за културну размену. То подразумева потенцирање и унапређење сарадње између различитих култура и народа.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *