sreda, april 24, 2024
Вести

Обележавање Међународног дана детета (20. новембар)

Међународни или светски дан права детета је годишњи међународни догађај који се слави 20. новембра. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.

Овај дан промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Обележава се и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Дечија права су утврђена Конвенцијом о правима детета, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године. Основни принципи Конвенције су: право на живот, опстанак и развој; најбољи интерес детета; право на партиципацију; право на недискриминацију. Спречавање насиља над децом и дискриминације, обезбеђивање равноправних услова за живот, здравствену заштиту, социјално благостање, доступно квалитетно образовање, додатну подршку, игру и дружење задатак су сваког од нас а не само родитеља и запослених у институцијама.

Члан Ученичког парламента Анела Мемишаховић, ученица осмог разреда, припремила је радионицу за ученике првог разреда на тему Међународног права детета. Ученици су активно учествовали на радионици, причали о правима детета и бојили цртеже који представљају дечија права и лепили стикере са правима детета на Дрво дечијих права.

Ученици су уживали и обећали да ће испуњавати и своје обавезе!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *