petak, april 12, 2024
Вести

Међународни Дан жена – 8.март

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ЖЕНА НА РАДИОНИЦИ ОБОГАЋЕНОГ ЈЕДНОСМЕНСКОГ РАДА ,,БОГАТСТВО ЛИЧНОСТИ“

Радионица ,,Богатство личности“ се базира на обележавању значајних датума. Заједно са учесницима радионице, реализатор радионице, педагог школе обележила је Међународни дан жена уз разговор и дискусију о историјском току развоја овог дана, изради поклона за маме и изради паноа за овај значајан дан.

На исту тему допринос су дали и ученици првог разреда матичне школе као и ученици у ИО Сопотница и ИО Дивци који су правили честитке својим мамама и на тај начин обележили 8.март.

Међународни дан жена проистекао је из радничког покрета, а Уједињене нације су га признале као догађај који се обележава на годишњем нивоу. Настанак овог покрета везан је за 1908. годину, када је 15 000 жена прошетало Њујорком захтевајући краће радно време, бољу плату и право гласа. Годину дана касније, Социјалистичка партија Америке прогласила је први Национални дан жена.

Жена која је заслужна за установљење Дана жена је Клара Цеткин. Она је предложила на Међународној конференцији жена у Копенхагену 1910. да се овај дан обележава као међународни празник. Кларина првобитна идеја није подразумевала фиксни датум обележавања. Конференцији је присуствовало 100 жена из 17 земаља света и оне су једногласно прихватиле предлог.

На међународном нивоу, Дан жена је први пут обележен 1911. Године у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској. Стогодишњица обележавања прослављена је 2011. године.   

Прва парола коју су 1996. године усвојиле Уједињене нације била је ,,Славимо прошлост, планирамо будућност“.

Међународни дан жена постао је повод за прославу колико тога су жене постигле у друштву, политици и економији. 

Три боје симболизују Дан жена: љубичаста, зелена и бела. Љубичаста симболизује правду и достојанство. Зелена симболизује наду. Бела представља чистоту.

Још неке занимљивости које су се истакле на овој радионици су:

  • Дан жена остао је државни празник у Русији, Белорусији, Украјини, Казахстану, Киргистану, Молдавији, Монголији, Таџикистану и другим земљама.
  • Швајцарска је била последња земља у Европи која је увела право гласа женама(1972).
  • У Италији је мимоза симбол Дана жена.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *