sreda, april 24, 2024
Вести

Обележавање Дана позоришта кроз тематски дан

Дана 27.3.2024. године ученици другог разреда матичне школе,,Бошко Буха“ у Ивању, обележил су Дан позоришта, који се прославља широм света, у свим позориштима. Овај датум се обележава од 1961. Године, и на овај дан се организују разне манифестације. Најважније међу њима јесте традиционална порука, коју пише позоришна личност светског угледа.

Тематски дан је обухватио часове Математике, Енглеског и Српског језик, и Ликовне културе.

На првом часу, из Математике, ученици су се радили за контрони задатак. Обзиром да су се бавили Цртањем правоугаоница, квадрата и троугла на квадратној и тачкастој мрежи, ученици су повезивали наставну јединицу са позориштем. Када су цртали правоугаоник, рекли су да их подсећа на позорницу, јер је истог облика, али може да буде и квадрат, а да их троуго подсећа на кров позоришта. Завесе које се налазе на крајевима, по њиховом мишљењу, такође могу бити у облику правоугаоника.

На часовима Енглеског језика, ученици су са наставницом читали драмске текстове, које су до сада учили.

Обзиром да су претходни час учили драмски текст ,,Оцене“ од Гвида Тартаље, на часу Српског језика, ученици су требали да науче задате улоге, које су добили. Пошто су ликови у тексту Аца, мама и тетка Мица, дечаци су учили мушког лика, а девојчице су се поделиле. Неке су училе текст маме, а неке тетке Мице. Разоварали смо о томе како изгледа позорница, шта све мора да има једна представа да би била успешна. Поред добро наученог текста, ученици сматрају да мора постојати сценографија, реквизити, костими, али и добро написан текст. Такође, било је и оних који сматрају да добра представа може бити добра само уколико је комедија. Ученици су затим поделили своја искуства о  гледања једне школске представе, али и како им је било када су ишли у Дому културе нашег града. Један део ученика сматра да је представа живописнија од филма или серије, да лепше могу да се поистовете са глумцима и доживе њихове ситуације. Након разговора, у учионици су направили мало простора, како би извели своју представу.

На часовима Ликовне културе, ученици су илустровли позорницу са неким ликовима, сценом, реквизитима, онако, како они замишљају да треба да изгледа. Сваки рад је у углу имао завесу, за коју ученици сматрају да је неопходна у позоришту.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *