petak, april 12, 2024
Izleti i ekskurzijeВести

Излет у Сопотници

Дана 10. октобра 2023. године ученици петог и шестог разреда ОШ „Бошко Буха“ у Ивању ишли су на једнодневни излет у Сопотницу. Излет је реализован у сарадњи са Планинарским друштвом „Камена гора“ из Пријепоља. Председник Планинарског друштва Драган Петрић био је водич ученицима овом приликом.

Прва станица био је планинарски дом где су ученици добили прилику да се одморе и ручају. Затим им је господин Петрић одржао предавање на тему важности екологије, очувања природе и важности здравља. То су демонстрирали и на примеру, када су покупили смеће које је остало након ручка, ставили у комби и однели до првог контејнера. Након предавања ученици су имали вежбе разгибавања и дисања како би лакше поднели шетњу до водопада која је уследила након тога.

Када смо се загрејали кренули смо у пешачење до Горњих водопада и дивили се прелепој флори коју нуди Сопотница. Након краћег предаха, спустили смо се до Доњих водопада где су ученици такође добили прилику да се одморе и едукују. Том приликом ученици су чули легенду о томе како су настали водопади, односно река Сопотница. Осим легенди упознати су и са рељефом и географским одликама терена.

Сазнали су да морфохидролошке вредности овог споменика природе представљају четири крашка врела, као и више извора и бигрених тераса. Оно што карактерише реку Сопотницу, дугу једва пет километара, велика је висинска разлика на путу од извора до ушћа. Хрлећи „пречицом” она се сјури низ камене литице са 1.150 метара надморске висине, правећи каскаде, водопаде и слапове до ушћа у Лим, на 470 метара надморске висине. Осим велике висинске разлике, за лепоту сопотничких водопада заслужна је и подлога од шупљикавог камена – сиге, коју су у кречњаку створили водопади, још један од симбола јадовничког краја. Сопотница је била мајдан сиге (бигар), која је у зидовима манастира Милешеве, школске зграде и многих овдашњих кућа.

Последња станица пре повратка у школу био је планинарски дом, где су ученици добили време да се играју.

Закључујемо да су ученици имали јако едукативан и продуктиван дан. Осим забаве, добили су нова сазнања о локалном бисеру природе и научили како да се одговорно односе према здрављу и околини.

Стога можемо рећи да су овом приликом ученици развили следеће компетенције: комуникација, рад са подацима и информацијама, сарадња, одговоран однос према здрављу, одговоран однос према околини и естетичка компетенција.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *