petak, april 12, 2024
Вести

Дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика установила је организација Унеско 1999. године како би се подигла свест о значају очувања језика и писма и од тада се сваког 21. фебруара обележава широм света. Ученици седмог разреда са својом наставницом српског језика
обележили су Дан матерњег језика у оквиру пројекта Обогаћеног једносменског рада на радионици „Наша мала позорница“. Оживели су ликове неких од најзначајнијих писаца наше књижевности и тиме указали на значај неговања матерњег језика.

Циљ ове радионице био је промовисање културе и матерњег језика. Док су неки од ученика имали прилику да представе Ива Андрића, Милоша Црњанског, Данила Киша и Десанку Максимовић, други су имали могућност да „разговарају“ са овим писцима, али и да им
постављају питања о развоју, значају и данашњим проблемима нашег матерњег језика што је отворило могућност за дискусију о значају матерњег језика и књижевности у друштву.
Кроз овакву активност ученици не само да су наставили да развијају своје глумачке и уметничке способности, већ су на креативан начин учили о значају свог језика, културе и литерарног наслеђа као основе формирања идентитета. Прожимајући уметнички израз са значајем језика ученици су на овој радионици имали још једну прилику за учење и креативно изражавање. Идеја да се Дан матерњег језика обележи на овакав наћи код ученика је изазвала велику заинтересованост и ангажованост.

Реализатор
Милица Милановић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *