utorak, jul 16, 2024
Vesti za roditeljeВести

Обавештење о бесплатним уџбеницима

OСНОВНА ШКОЛА ,, БОШКО БУХА ,, ИВАЊЕ                                           

ПРИЈЕПОЉЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ  О БЕСПЛАТНИМ УЏБЕНИЦИМА ЗА ШКОЛСКУ 2024/2025.ГОДИНУ

Министарство просвете и ове године планира да , у складу са Одлуком Владе Републике Србије, за наредну  школску  годину обезбеди бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета које су школе изабрале да користе у настави  у школској 2024/2025.години за ученике основних школа.

Право на бесплатне уџбенике имају:

– ученици из социјално/ материјално угрожених породица – примаоци новчане социјалне помоћи,

– ученицима из  породица у којима је троје или више деце у систему образовања и васпитања , с тим да наведено право остварује дете/деца која су ученици основне школе. Уколико основну школу похађа више деце која остварују права на добијање уџбеника на основу овог  критеријума, уџбенике добијају дете /деца  која су прва почела да стичу образовање и васпитање. Пример: Уколико породица има троје деце у систему образовања и васпитања ( једно дете у средњој школи и двоје деце у основној школи)право на бесплатне уџбенике остварује једно дете из основне школе и то старије дете.

– ученици који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП1, ИОП2 и ИОП3),

– ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, који образовно-васпитни рад остварују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници,

-ученицима из породице којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат,

– ученицима који болују од ретке болести,

– ученицима који остварују правао на  туђу негу и помоћ,

-ученицима првог и другог разреда основне школе који су глуви , а којима требају  прилагођени уџбеници у електронском формату са видео садржајима на српском знаковном језику.

Школи се као доказ о испуњености услова доставља следећа документација:

  • За ученике  социјално/ материјално угрожених породица – примаоце новчане социјалне помоћи , решење ( копија) којом се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи.
  • За ученике који су из породица у којима је троје или више  деце  у систему образовања и васпитања , с тим да право остварује дете које је ученик основне школе . Уколико основну школу похађа више деце  , уџбеник добија најстарије дете.Потврду образовно-васпитне установе о својству ученика  (средња школа, факултет)  прилаже се за свако дете.За ученике који  се налазе у основној школи, школа не издаје потрвду, јер школа поседује податке о наведеним ученицима.
  •  За ученике који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП1, ИОП2 и ИОП3) , није потребна посебна документација, јер школа поседује податке о наведеним ученицима.       
  • За ученике из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ- решење/ копија којим се утврђује својство родитеља, односно умрли лист за другог родитеља.
  • За ученике који болују од ретких болести- извештај лекара.
  • За ученике који остварују право на туђу негу и помоћ- решење/копија  којим се утврђује наведено прво.      

               Рок за доставу документације је 15.4. 2024.године.

                                                                                                                                          Директор школе,                       Ирена Матовић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *