petak, april 12, 2024
Вести

Обележавање Дана шале

„Априлилили“ је оно што се 1. aприла најчешће чује!

О томе како је свет почео да обележава 1. април као Дан шале постоје бројне дебате. Поједини сматрају да је обичај настао у средњевековној Француској, у којој је 25. март био прослављан као Нова година, а светковине тим поводом обично су кулминирале 1. априла.

Историчари обележавање 1. априла повезују и са пролећним фестивалима као што су средњовековни „Празник будала“, на ком су пародирани хришћански ритуали.

Има и оних који Први април повезују са индијским фестивалом Холи, који се такође обележава у марту. На том „Фестивалу боја“ посвећеном доласку пролећа и хиндуистичком богу Кришни људи плешу на улицама и посипају се бојама у праху.

Било како било, прва директна референца на Дан шале може се пронаћи у фламанској песми Едуарда де Денеа из 1561. године, у којој племић шаље свог слугу да обавља досадне, бескорисне послове, задајући му задатке који немају никаквог смисла.

У Француској, Белгији, Италији и француским говорним подручјима Швајцарске, првоаприлске шале подразумевају качење папирне рибе на леђа људима, а да они то не примете. Када се смицалица успешно изведе, узвикује ,,априлска риба“. Претпоставља се да је риба у овом контексту симбол наивности, а закачен цртеж на леђа знак је да се та особа лако „пеца“.

И у нашој школи је обележен Дан шале пригодним обавештењем.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *