utorak, jul 16, 2024
Вести

Обележавање Дана поезије кроз тематски дан

Дана 21.3.2024. године ученици другог разреда Основне школе ,,Бошко Буха“, обележил су Дан поезије, који се прославља још од 1999. Године. Сврха овог датума јесте да се шири љубав према читању, књигама и поезији. Тематски дан је обухватио часове Математике, Енглеског и Српског језик, и Ликовне културе.

На часовима математике, ученици су учили нову наставну јединицу: Цртање на квадратној мрежи; уочавање истих геометријских фигура и облика. Обзиром да је био први час како се ученци упознају са овом темом, прецртавали су различите облике правилног или неправилног облика. Уочавали су ког је облика књига, свеска, да ли су исте, код је облика Читанка, лектира, а затим су их прецртавали.

Наставница Енглеског језика је час, такође, посветила Дану поезије. Ученици су обнављали све претходно научене песме, од којих су најчешће ,,Where my scok?“ и ,,Red clock“.

Трећи час, ученици су провели у школској библиотеци. Научили су зашто се обележава Дан поезије, од када, где и како. Имали су прилику да слушају рецитовање и интерпетацију познатих песама наших прослављених песника и песникиња. Неке од њих су: ,,Дете“ Љубивоје Ршумовић, ,,Пролећница“ и ,,Материна маза“ од Јована Јовановића Змаја, ,,Пролећна песма“ Десанке Максимовић, као и ,,Два јарца“ од Душана Трифуновића, коју смо учили претходни час. Ученцима је унапред било најављено да ћемо овај дан обележити у библиотеци, па су имали прилику да и сами казују научене стихове. Спремили су многобројне песме, а неке од њих су: ,,Мама“ Душан Радовић, ,,Школа“ Драган Лукић, ,,Мајка Јову у ружу родила“ која је народна песма, али и ,,Девојчца и јагодица“ од Десанке Максимовић.

Свако казивање стихова пропраћено је громогласним аплаузом.

На два часа Ликовне културе, ученици су илустровли песму коју су учили, или неку по избору из Читанке. Стварали су везу између Замишљања – стварност и машта (Путовање у чудне крајеве, Преобликовање започетих). Илустровали су песму: ,,Два јарца“, ,,Мама“, ,,Мајка Јову у ружу родила“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *