utorak, jun 25, 2024
Вести

Емпатија кроз Врлине и вредности као животни компас I и II

У данашњем времену, када се сусрећемо са различитим изазовима и емоционалним стањима, најпотребнија и најзначајнија вештина за стварање здравог окружења и подстицање позитивних емоција је емпатија. Емпатија представља способност да прихватамо и разумемо друге. Она је и кључни фактор у поимању и разумевању туђих емоција, али и у пружању подршке другима. Емпатични људи су у могућности да се ставе у положај других и да се саживе са њиховим животним искуствима.

Уколико исказујемо емпатију, створићемо окружење у којем ће се други људи осећати сигурно и прихваћено. Овом способношћу се подстиче толеранција у друштву и лакше се решавају конфликти. Када се старамо да разумемо ставове и осећања других, отварамо слободан пут за конструктиван разговор и могућност решавања свих неспоразума. 

Да би свет у којем живимо био бољи, а међуљудски односи јачи, морамо се константно трудити да развијамо емпатију. Развој емпатије не утиче само на боље друштвене односе, већ доприноси и нашем личном развоју.

Наставници и педагог школе који предају изборни предмет Врлине и вредности као животни компас I и II ученицима су приближили eмпатију и то кроз уводни део радионице решавајући укрштеницу Емпатије, затим кроз практичне примере и кратке филмове указали су деци да је Емпатија пожељна људска врлина коју је потребно неговати и у свакодневном животу изражавати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *