nedelja, maj 19, 2024
Вести

У сусрету Дану пешачења

Планинарски Савез Србије 23. септембра 2023.год. организује своју највећу манифестацију Дан пешачења под слоганом „Корак ближе здрављу“.

Тим поводом, ученици седмог и осмог разреда наше школе и ИО Сопотница су 21.9.2023.год., у сарадњи са локалним планинарским друштвом а са својим разредним старешинама, одвојили дан за пешачење у планинском и туристичком селу Сопотници. Искористили су амбијенталну наставу и принципом очигледности утврдили и проширили своја знања из географије, биологије, историје, физичког и здравственог васпитања.

По доласку у Сопотницу, председник планинарског друштва „Камена Гора“ одржао је ученицима једно стручно предавање где су ученици упознати са екологијом, планинарењем, значајем и вредностима сопотничких водопада, очувањем животне средине као и одговорном односу према здрављу. Акценат је стављен баш на значају физичких активности који је кључни појам у очувању здравља.

По завршеном предавању, ученици су се у дворишту планинарског дома заједно са водичем урадила вежбе загревања и дисања , а потом кренули у шетњу до горњих и доњих водопада обележеном пешачком стазом дугом 2 км. Шетњу су пратила стална објашњења водича о заштићеним и угроженим биљним и животињским врстама овог планинског подручја, затим како је Сопотница добила име, водостаје, ток и количина водопада у ово доба године. Уживали су у природним лепотама водопада, фотографисали. Такође време је било савршено за предвиђене активности.

Кратко речено истраживали и уживали!

По обављеној шетњи ученици се се вратили до Планинарског дома где су ученици имали слободне активности на теренима око школе и сређивали утиске данашњег пешачења.

Поред водича Драгана Петрића, овом догађају су присуствовале разредне старешине седмог и осмог разреда, наставник географије као и учитељица у ИО Сопотница која им се прикључила заједно са својим ученицима.

Компетенције које су код ученика развијене су: одговоран однос према околини, одговоран однос према здрављу, одговорно учешће у демократском друштву и сарадња.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *