utorak, jun 25, 2024
Вести

Радионица „Књиге и позориште“

Радионице Обогаћеног једносменског рада наставиле су са својим планираним завршним активностима према оперативном плану. Будући да живимо у ери дигитализације, свака руком написана реч представља прави херојски подвиг, а часови језика и књижевности храм који чува лепоту и вредност писане и казане речи. Радионица одржана у четвртак, 8.6.2023, протекла је у знаку сумирања утисака о радионици и писања есеја на тему Чему ме је научио Мали Принц? Роман Егзиперија обележио је 7. разред, унео освежење у читалачко искуство, али и одшкринуо врата промишљања над сврхом људског постојања и опстајања. Антоан де Сент Егзипери објавио је свој роман1943. године у Њујорку. Књига је одмах постигла међународни успех, толики да је уз Библију најпревођенија књига света. То је инспиративна поетска прича чије су поруке вечне животне лекције за све генерације.

Издвајамо неке цитате и мудре мисли:

* Човек само срцем добро види. Суштина се очима не да сагледати.

* Морам да издржим неколико гусеница ако желим да упознам лептира.

* Сви људи имају своје звезде, али оне не значе за сваког исто. За једне, који путују, звезде су водичи. За друге, оне су сама мала светла на небу.

* Али уображен човек га није чуо. Уобрежени људи никада не чују ништа осим похвале.

* Сви одрасли су некада били деца… Али само мало њих се тога сећа.

* Време које си потрошио на своју ружу чини твоју ружу толико важном… Људи су заборавили ову истину, али је ти не смеш заборавити. Заувек постајеш одговоран за оно што си припитомио. Ти си одговоран за своју ружу.

* Много је теже судити себи самоме него другима.

ЧЕМУ МЕ ЈЕ НАУЧИО МАЛИ ПРИНЦ?

Био једном један дечак, један мали маштовити дечак. Није живео као сви остали, једноставно, био је другачији. Видео је свет из другог угла, другим очима. Ретко ко би могао да има визију као он, нити би ко могао поверовати својим очима, све и кад би видео. (Анел Рондић, 7-1)

Роман је одличан приказ да су прави пријатељи увек ту, и да увек треба да верујемо својој Ружи, да верујемо у снагу њеног мириса. Мали Принц ме је научио да верујем у пријатељство, једино и само зато јер је право и вечно. И да чувам свог пријатеља! (Мајда Пурковић, 7-1)

Свима нама је у животу потребан један Мали Принц као пријатељ, сродна душа, неко коме ћемо значити као Ружа Малом, Племенитом, Принцу. (Фатима Халиловић, 7-1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *