utorak, jun 25, 2024
Некатегоризовано

Svetski dan pingvina: Rođendan ,,ptica sa crnim smokingom”

Danas proslavljmo dan dobrodušnih bića sa juga Zemljine polulopte koji spadaju među najpožrtvovanije roditelje u životinjskom carstvu, i ujedno, strepimo nad njihovom sudbinom ugroženih vrsta.

Svetski dan pingvina obeležava se svake godine 25. aprila.

Ovaj dan ustanovljen je u čast adelijskih pingvina sa Antarktika, simpatičnih ptica ,,sa crno-belim frakom” koje u ovo vreme migriraju. Pingvinski rođendan osmišljen je na stanici McMurdo, u američkom istraživačkom centru na ostrvu Ros, gde su istraživači otkrili da adelijski pingvini počinju seobu oko ovog dana svake godine. Tako je i počelo obeležavanje Svetskog dana pingvina, kao način da se podigne svest o ovim pticama koje ne lete. Dan pingvina podstiče ljude da nauče više o njima, opasnostima sa kojima se susreću, njihovom okruženju i doprinosu koji daju životnoj sredini.

Međunarodna unija za zaštitu prirode deset od 17 vrsta pingvina smatra ugroženim ili ranjivim, a tri se definišu skoro ugroženim. Pingvini provode tri četvrtine života na moru i u pogledu nabavke hrane se oslanjaju na okeane.Globalni problemi prekomernog ribolova i zagađenja, uključujući izlivanje plastike i nafte, stvaraju realnu i veliku pretnju njihovom ekosistemu.

Oni se razlikuju po veličini, veoma su prilagodljivi vodenom životu, imaju krila koja su evoluirala u peraje i odlične plivačke sposobnosti. Oni su “maskirani”da bi se zaštitili od predatora, a njihovo sjajno perje zadržava vazduh i toplotu. Pingvini su nastanjeni po celoj južnoj Zemljinoj hemisferi, od Antarktika do ostrva Galapagos.

Poznati su po poduhvatima izleganja pilića, simpatičnom geganju i neverovatnom instinktu za preživljavanje kao što je blisko okupljanje u jatu koje im pomaže da se zagreju u ledenim zimskim danima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *