utorak, jun 25, 2024
Вести

Дани борбе против вршњачког насиља

Наша школа је ове године по први пут обележила Дане борбе против вршњачког насиља у периоду 21.2 – 23.2.2023. у намери да обележавање истих буде пракса у наредном периоду. Дводневно обележавање овог догађаја има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовање различитости, развијање сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата.

Првог дана 22.2.2023. у сарадњи са педагогом школе, израђен је пано Азбуке ненасиља у коме су учествовали Ученички парламент, Вршњачки тим, ученици радионице Oбогаћеног једносменског рада Стоп насиљу и остали заинтересовани ученици школе.

Такође, истог дана, педагог школе је преко кјуар кода извршила анкету о насиљу са ученицима од 5. – 8.разреда у циљу испитивања присутности насиља у нашој школи.

Другог дана 23.2. у просторијама школе у периоду од 16h – 17h одржана је трибина на тему Насиље (размена искустава), на којој су присуствовали ученици, родитељи и запослени. Трибину је отворила директорица школе захваливши се на доласку присутних уводећи у поменуту тему.

Присутнима се обратила и педагог школе истакнувши циљ предавања, такође уводећи у тему.

Своје знање о насиљу, врстама насиља, препознавање и превенцији присутнима је презентовала ученица 8.разреда Миљана Пејовић.

Након тога отворена је дискусија са родитељима, ученицима и запосленима размењујући искуства оних који су били жртва неког облика вршњачког насиља.

Ученици млађих разреда су разговарали о вршњачком насиљу и писали поруке пријатељства, подсетивши се Дана розих мајица који је почео да се обележава од 2007.године као симбол Дана борбе против вршњачког насиља који се у школама широм света обележава последње среде у фебруару. У договору са својим учитељицама ученици су кроз ликовне радове и симболичним приказом розих мајица направљених од хамер папира обележили ове дане, док су ученици старијих разреда посебан акценат ставили на вршњачко насиље које се дешава у контексту дигиталних технологија са посебним акцентом на насиље преко друштвених мрежа.

Званично, програм је трајао 2 дана, с тим што су трећег дана, 24.2. нашу школу посетили представници Центра за Социјални рад, где су на часу ЧОС-а код ученика 8.разреда одржали предавање на тему Насиље и његова превенција. Тим поводом са ученицима су извели симулацију ситуације вршњачког дигиталног насиља и ученицима поделили штампани материјал о основним информацијама о насиљу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *